مدیریت بنیاد فرهنگی شهمامه

Jamaludin Alizada Jamaludin Alizada Jamaludin Alizada · 1403/10/29 15:00 · خواندن 2 دقیقه

بنیاد فرهنگی شمامه، یکی از نهادهای اجتماعی‌ست که در سال 1998 میلادی، توسط جمعی از فرهیخته‌گان جامعه هزاره، در کویته پاکستان تأسیس شد. انجنیر میرزا حسین عبداللهی، انجنیر عارف یوسفی، انجنیر جان‌علی امینی، استاد غلام‌علی حکمت، معلم عبدالخالق آزاد، استاد عبدالغفور ربانی و... را می‌توان از جمله مؤسسانِ این بنیاد نام برد.

بنیاد فرهنگی شمامه، در نخست در عرصه‌های مختلفی چون: صحت، خدمات و کمک‌های اجتماعی، ساخت و ساز مکان‌های عمومی، سمت و سودهی کمک‌های خارجی در پیوند با مهاجرین، ارتقای نصاب تعلیمی و انکشاف معارف فعالیت می‌کرد. اما با روی کار آمدنِ نظام جمهوری و رفتنِ بخشِ قابل توجهی از کادر اداری و هیأت مؤسسان بنیاد در داخل افغانستان، فعالیتِ این نهاد، به پیشبردِ امور تعلیمی و تربیتی لیسه و متوسطه تجربوی گوهرشاد، ابتدائیه‌های مولاعلی و آرلاس، آموزش سواد حیاتی، آموزش زبان انگلیسی و فعالیت‌های فرهنگی و ترویج فرهنگ و رسوم پسندیده‌ی جامعه‌ی هزاره منحصر شد.

از آن‌جایی که انجنیر میرزاحسین عبداللهی، در محور ایجاد بنیاد فرهنگی شمامه و فعالیت‌های آن قرار داشته، پس از رفتن به کابل و شروع کار در مؤسسه‌های خارجی و ادارات دولتی، نیز به‌صورت غیر حضوری و انتخاب مدیر مسؤول، همچنان بنیاد مزبور را اداره می‌کرده‌است. مدّتی محمدعلی ناصری را به‌حیث مدیر بر می‌گزیند و بعد محمدحسن رفعت را برای سه‌سال به مقام مدیریت شمامه می‌گمارد. در کنار مدیرانِ بنیاد فرهنگی شمامه، همواره یک تیم رهبری تحت عنوان «هیأت مدیره» نیز قرار می‌گرفته که در کنترل عواید و مصارف دست باز داشته اند. پس از محمدحسن رفعت، محمدنعیم وثیق زمام امور شمامه را برای مدت یازده سال می‌گیرد. آقای وثیق از شخص انجنیر عبداللهی کمتر حرف‌شنوی داشته و تا حدودی مستقل عمل می‌کرده؛ تا آن‌جا که حتی هیأت مدیره را نیز کنار می‌زند و این باعث غصب استادان و فرصت‌یابی عبداللهی می‌شود و اول مدیریت شمامه به محمدحسن رفعت می‌سپارد و بعد شمامه را می‌فروشد.

استاد رفعت، در اوج تنش و مناقشهٔ جمعی از استادان با وی بر سر چگونگی شکل‌گیری و تأسیس شمامه و حقیقت ملکیتِ شخصی و مردمیِ آن، استاد نوبان کوهزاد را بر مسند مدیریت شمامه می‌نشاند، تا در پی اتحاد و انسجام پرسونل بنیاد فرهنگی شمامه کمر بسته و در جلوگیری از هرج و مرج و فروپاشی شمامه، کمک کند.

در تاریخِ پُر فراز و نشیب شمامه، انتقال مقام مدیریت، همواره با چالش‌ها و کش و قوس‌هایی همراه بوده است. اما وقتی صدای اعتراضات علیه رفعت مبنی بر چرایی خرید یک ملکیت مردمی خاموش می‌شود و استاد نویان کوهزاد به عنوان مدیر انتخاب می‌گردد، پس از سه‌سال انتقال پُست مدیریت شمامه، نه‌تنها کاملاً سالم و در فضای صمیمانه صورت می‌گیرد، بلکه از فعالیت‌ها و کارکردهای سه‌ساله‌ی نویان کوهزاد، با اهدای تقدیرنامه، بالاپوش (چَپَن ویژهٔ هزارگی) و تحفهٔ نقدی، تقدیر و ستایش نیز به‌عمل آمد.